Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /www/balesetvonal.hu/log_db.php on line 6
www.balesetvonal.hu

Levélcím:
6701 Szeged I., Pf.: 2336
Telefon:
06 62 / 465 660, 06 70 / 329 33 95
E-mail:
info@loftconsulting.hu

Állat és vadállat által okozott kár

Az állat által okozott kártételek 3 csoportja:

Háziállat által okozott kár, vadon élő állatok által okozott kár és az ember uralma alatt tartott vadállatok által okozott kár.

Az első két csoportban található esetben az általános szabályok szerint, a harmadik esetben a fokozott veszéllyel járó tevékenység szabályai –kevés kimentési lehetőség - szerint felel az állattartó.

Vadállat nemcsak az egzotikus, köznyelv szerinti vadállat (oroszlán, tigris), hanem a természetes életmódja szerint vadonélő és befogott vaddisznó, róka, farkas stb. is.

Az állattartó fogalmán kell érteni minden olyan tevékenységet, amely az állat birtoklásában, felügyelet alatt tartásában nyilvánul meg. Így nemcsak a tulajdonos, hanem más jogviszony keretében felügyeletet gyakorló is állattartó.

Gyakori eset, hogy a szabadon engedett állat a közúti forgalomban balesetet okoz, a közútra került őrizetlen szarvasmarhák, juhok által okozott kár. E körbe tartozik az embert megharapó állat esete és a növényzetben okozott kár is.